Coneix Ràdio UA

Què és?

La Ràdio UA és un espai plural i obert a tota la comunitat universitària, on es poder realitzar projectes de ràdio. L'estudi està situat al Taller d'Imatge, i l'equip tècnic dóna totes les facilitats possibles per a la grabació i la difusió dels continguts. L'emissió és en línia en diferents plataformes, tractant-se d'una activitat formativa complementària a qualsevol estudi de grau.

Ràdio UA vinculada a la comunicació institucional aconseguint l'objectiu de proporcionar a la comunitat universitària una eina de formació bàsica d'habilitats en matèria de comunicació radiofònica i de foment de la llibertat d'expressió.

Objectius

 • Potenciar i projectar la imatge i qualitat de la UA.
 • Convertir la UA en referència radiofònica per a la comunitat universitària.
 • La Ràdio de la Universitat d'Alacant busca diferenciar-se per a ser una ràdio creativa i fresca.
 • Servir de plataforma per a donar veu als diferents col·lectius universitaris.
 • Ajudar a promoure iniciatives de la UA i projectes d'estudiants, investigadors i personal en general.
 • Ser un complement formatiu per a qualsevol estudiant de la Universitat, que vulga millorar en les seues capacitats d'oratòria, destreses en els mitjans, parlar en públic i preparació de discurs. És a dir una formació transversal, útil i pràctica. Els estudiants que hi participen adquiriran els valors de treball en equip i de lideratge. La creativitat, l'autonomia i el treball en equip són els fonaments.
 • Incorporar un model de col·laboració i d'implementació de la innovació basada en la recerca.
 • Vincular els grups de música UA a la ràdio perquè a puguen créixer, i ser coneguts en la comunitat universitària.
 • Augmentar l'audiència, ampliant els canals de difusió, web i xarxes socials.
 • Establir relacions amb la societat alacantina i els mitjans locals.
 • Continuar la col·laboració amb l'Associació de Ràdios Universitàries ARU.

Contacte

Pots contactar amb nosaltres per correu electrònic radio@ua.es o també en les diferents xarxes socials en les quals ens trobem:

Història

La Ràdio UA té els seus orígens en la Ràdio de l'Escola Politècnica Superior, que porta emetent en línia des del 2009.

La ràdio EPS s'inaugura en l'últim trimestre del 2009 com a iniciativa del director de l'EPS Fernando Llopis.

Malgrat ser un projecte costós d'iniciar per tot el que implica, tant a nivell tècnic com per la necessitat de participació voluntària i enginyosa, finalment va poder veure la llum a finals del 2009. En aquestes dates inicials, dos programes pilot van ser gravats i emesos a manera de prova: un programa de presentació, a càrrec del director de l'Escola, Fernando Llopis, i la lliçó inaugural del curs 2009-2010, a càrrec de Juan Antonio Zufiría, president d'IBM Espanya, Portugal, Grècia i Israel.

Durant el primer any de vida de la ràdio podien escoltar-se programes com "La variant disléxica", "L'Univers des de la Politècnica", "L'experiència respon", "La teua alternativa musical", "Aquesta ràdio no és per a vells", "Jet lag" i "Cafè XXI" com a última incorporació. En cada curs es reben noves peticions i molts dels programes de l'any anterior segueixen la seua marxa.

El disseny i la imatge de la ràdio va ser creada per Carlos Guillem, qui cercava reviscolar la imatge de l'època en què la ràdio tenia el seu major auge i era el mitjà de comunicació per excel·lència. És una recreació del que avui dia segueix sent un dels mitjans més potents en les nostres vides. A casa, en el cotxe, en el treball, i per descomptat: en internet, segueix present i amb audiències espectaculars.

Des dels seus inicis es grava en una sala d'enregistrament en el Taller d'Imatge. Els primers tècnics van ser Unai Ibarra i Vicent Alabés, i els va agafar el testimoni el seu company Carlos Guillem en 2011. Aquests tècnics han comptat amb suport dels estudiants que realitzen pràctiques en la titulació d'Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions en Imatge i So i als quals tutelen.

El format de la ràdio no és el tradicional, amb emissions en directe, doncs es manca del personal per a açò. Es tracta d'una ràdio online a la carta, en la qual es poden seguir els programes que es mostren en graella, o bé, escollir entre els enregistraments disponibles en la fonoteca. També disposa d'un frontal amb les últimes notícies.

La Unitat de Laboratoris de l'Escola Politècnica Superior, s'encarrega de portar la programació i el manteniment de la web, així com la difusió dels programes en la mateixa EPS.

Al 2013, ja amb Andrés Montoyo com a director i Josué Nescolarde com a coordinador de comunicació en l'EPS, la ràdio adquireix una altra dimensió començant a participar en moltes activitats fora de l'estudi. Una fita important per a la ràdio és la celebració del Dia Mundial de la Ràdio.

Actualment la ràdio compta amb una programació de més de 50 programes realitzats per estudiants, professors i personal universitari. Des dels seus inicis ha anat experimentant un creixement ascendent, multiplicat en els dos últims anys arran de la col·laboració amb l'Observatori d'Inserció Laboral, els Serveis de Llengües i de Cultura i el projecte Alumni UA, a més d'una obertura cada vegada major cap a l'exterior.

Aquesta major difusió ha servit perquè forem els propis estudiants i docents els qui contactaren amb la ràdio, sol·licitant programes propis, consolidant una escaleta àmplia i variada que combina contingut acadèmic, nou i entretingut.

Al març de 2016 se signa un conveni amb l'Associació de Ràdios Universitàries ARU , amb una primera visita del coordinador de la Ràdio Carlos Guillem, para conèixer els projectes que porta l'associació entre totes la ràdios universitàries nacionals i compartir coneixement sobre l'estructura d'elles.

També cal destacar la celebració del dia de la ràdio, que al febrer de 2016, en la seua tercera edició es va aconseguir omplir el Paranimf amb un concurs entre els programes, un concurs de grups musicals un còmic i una batalla de galls, en la qual comptàvem amb Arkano, campió del món i habitual col·laborador de la ràdio EPS. Havent-se quedat sense poder entrar més de mil persones i batent el rècord de videostreaming en més 9.000 visualitzacions en directe.

Cal destacar l'interès creixent dels estudiants per participar en les pràctiques d'empresa. Tenint els dos últims cursos fins a 11 estudiants de diferents perfils, en unes pràctiques molt variades i completes, en les quals es dóna especial valor a la innovació i a donar-los protagonisme als propis alumnes.

En 2017 la Universitat d'Alacant decideix apostar per aquest projecte, convertint-ho en institucional, i consolidant-ho com Ràdio UA. Durant el curs acadèmic 2017/18 s'aposta per la labor de la periodista i docent de la Universitat d'Alacant, Mar Iglèsias, per a dur a terme aquesta transició, gràcies a la seua dilatada experiència en radi i que, actualment, forma part de l'equip que ha arrancat el projecte audiovisual d'A Punt.

Al gener de 2018 la Ràdio UA queda definitivament integrada en la Unitat de Comunicació de la Universitat d'Alacant. En el curs 2018/19 el Rector de la Universitat d'Alacant, durant la celebració del Consell Assessor de la RàdioUA ha realitzat el discurs inaugural comentant l'actualitat i l'aposta per aquest projecte, una eina al servei de la comunitat universitària per a canalitzar les inquietuds comunicatives en format ràdio. Ha explicat la dependència funcional i orgànica de la Unitat de Comunicació el que garanteix la continuïtat del projecte i el suport estructural amb professionals i tècnics especialistes. A més, ha agraït a la professora Mar Iglesias la seua labor al capdavant del projecte en el període de transició des de l'Escola Politècnica Superior a l'estructura i l'organigrama general de la Universitat d'Alacant.

Normativa curs 2019/20